vineri, 24 iulie 2009

Ce as face eu in spitalele din Romania

In spital ajung oameni bolnavi sau parinti cu copii bolnavi. Am observat mai multe lucruri cu ocazia ultimei mele experiente de internare intr-un spital de copii: oamenii fac tot felul de lucruri care dauneaza sanatatii copiilor, si medicii nu sint interesati sa le explice oamenilor cauza bolilor, ci se concentreaza exclusiv pe vindecarea lor. Nu tot timpul bolile sint cauzate de parinti, dar unde sint medicul nu spune nimic.

In Romania nu exista educare pentru profilaxie si medicii nu sint abordabili pentru sfaturi, desi ar fi primii in masura sa le dea.

Eu as face un program de educare pentru profilaxie in spitale. Unul sau mai multe cadre medicale sa mearga pe la fiecare din cei internati, sa il intrebe care e stilul de viata sau cum se ocupa de copii, sa ii atraga atentia asupra obiceiurilor proaste. La fel parintilor, as merge la fiecare parinte sa il intreb cum isi hraneste si cum isi creste copilul si as atrage atentia asupra greselilor. Unii parinti pur si simplu nu constientizeaza daca fac ceva rau, toti parintii sint bine intentionati. Doctorii ar trebui sa fie mai concentrati pe a sfatui parintele sau bolnavul cum sa se poarte ca sa nu mai fie bolnav, in loc sa se multumeasca cu vindecarea bolii.

Programul asta sa inceapa cu cei internati in spital. Cred ca nu ar fi o incarcare prea mare pentru cadrele medicale cu asta.

Inca nu am gasit unde sa propun asta dar mai caut.

2 comentarii:

 1. Nu este posibila sa ceva din cauza lipsei acute de timp. Gandeste-te ca la noi medicul face treaba de asistenta , de medic , de secretara , samd.
  De cele mai multe ori pleaca din spital tarziu pentru ca au de terminat treaba care in alte tari nu este a lor.
  Sa vezi ce fain este pana si la urgente unde ca pacient esti consultat de medicul de la urgente , dupa care vine specialistul. Dupa ce termina consultul specialistul scrie pe o hartie diagnosticul , recomandarile , tratamentul. Dupa asta medicul de la urgente copiaza totul pe o alta hartie si face copie xerox dupa aceea de la specialist.
  Pe langa asta mai are de completat inca 4 foi.
  Asta la un singur pacient. Ca daca mai ai si analize de trimis si primit , radiografii de facut , te iei cu mainile de cap.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu ma refeream la cadre medicale in general: medici rezidenti, asistente, nu neaparat medicii specialisti care sint foarte ocupati. In spitalul unde am fost eu erau o multime de asistente si mai multi rezidenti.

  Sint convinsa ca la urgente nu se poate face asa ceva. Ideea mea era de program de educare a celor internati in spital.

  Sint absolut de acord ca birocratia e imposibila. In loc sa fie totul introdus in calculator, sa fie simplu pentru toti.

  RăspundețiȘtergere