joi, 20 august 2009

Microbuzele mortii

Mama mea ma viziteaza la Bucuresti si vine cu microbuzul. Ea spune ca unii soferi de microbuz merg foarte repede, ca majoritatea vorbesc la telefon. Calatorii se roaga sa ajunga cu bine si multumesc lui Dumnezeu dupa vreo depasire riscanta in care nu s-a intimplat nimic rau cu microbuzul. Mi-a spus ca intr-o cursa un calator a atras soferului atentia ca merge prea repede si prea riscant, iar soferul a replicat suparat ca nu ii spune nimeni cum sa conduca.

Ce e de facut? Eu cred ca autoritatile ar trebui sa faca controale mai dese pe teren si sa intrebe calatorii cum au circulat si cit de multumiti sint. Daca un sofer nu coopereaza, sau merge prea repede, sa inceapa ancheta amanuntita asupra firmei care are licenta.

Pentru ca numai dupa anchete amanuntite gasesc neregulile. Daca e oprit in trafic un sofer de microbuz arata licenta, actele etc, nu stie nimeni daca licenta e obtinuta legal sau ilegal, daca soferul este angajat legal sau nu, daca totul e in ordine. Eu pun pariu ca un procent foarte mic de firme de transport sint in ordine, altfel nu ar fi atit de multe accidente cu microbuze in care sa rezulte atitia morti.

Dar sint sceptica. Autoritatile alea trebuie sa aiba initiativa, ori ele sint cele care aproba ilegalitati in cele mai multe cazuri, pentru ca firmele de transport dau spaga acolo unde trebuie ca sa isi vada de treaba. Dupa un accident major sint pedepsiti citiva, nu prea dur, mortul are vina cea mai mare, si urmeaza inertia uzuala pina la viitorul accident. Nu conteaza prea mult pentru ca mor oamenii saraci care nu conteaza decit in cifre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu