sâmbătă, 3 octombrie 2009

Dilema: ce inseamna sa ai caracter?

Ma intreb de ceva timp ce inseamna in acceptiunea celorlalti sa ai caracter. Eu cred despre mine ca am, bineinteles :)

DEX spune aici ca inseamna vointa ferma, perseverenta si corectitudine. Wikipedia spune aici ca inseamna temperament. Si asta tradus la ce se intimpla in fiecare zi ce inseamna?

Sa insemne sa ai curaj sa spui ce gindesti si sa actionezi asa cum gindesti ca e corect intotdeauna, indiferent de consecinte?

Sa insemne sa recunosti cind iti dai seama ca ai gresit?

Sa insemne ca respecti pe cei cu care interactionezi?

Sa insemne sa respecti regulile sau sa nu le respecti?

Un comentariu:

  1. In majoritatea cazurilor, modul in care percepi o notiune/lucru/eveniment depinde de nivelul de educatie.
    Desi tu vezi "caracterul" prin prisma corectitudinii (si tot ce implica asta), a curajului de a spune adevarul, etc., gandirea actuala e departe de astfel de calitati. Se pare ca "gandirea de turma" (din Romania, cel putin) percepe "caracterul" ca pe o calitate a unei persoane de a obtine ceea ce isi pune in scop, fara a tine cont de scrupule. La baza trebuie sa fie impulsul (primordial) de autoaparare. Gandidu-se ca au caracter - se considera mai puternici, desi inteleg gresit ceea ce presupune "caracterul". Dar mi-e teama ca la noi ideea este un pic dusa la extrem, atunci cand nu e vazuta superficial. Daca iesi in strada si intrebi pe cineva "ce inseamna sa ai caracter" putini isi vor aminti de principiul corectitudinii, unii vor mentiona perseverenta, dar intr-un sens directionat in mod egoist.
    P.S. Explicatia pe care o da Wikipedia e suficient de mediocru tradusa din vre-o pagina in engleza.
    P.P.S. Nu avea Eliade un eseu " sa fii om de caracter" ?

    RăspundețiȘtergere