luni, 12 aprilie 2010

Copii saraci de la tara

Ieri a ramas televizorul deschis pe Prima TV la reality show-ul "Schimb de mame". Eu de obicei nu ma uit la reality shows, cred ca sint regizate in parte si nici subiectul nu mi se pare prea interesant. O mama de la oras schimba pozitia cu o mama de la tara, amuzamentul este dat de felul in care se descurca mama care merge la tara.

Ieri mi-a atras atentia faptul ca la tara cei doi copii erau sub dezvoltati mental, la 4 ani unul nu stia sa vorbeasca bine si celalalt mai mare avea vocabularul limitat. Pot spune ca inteleg ca parintii saraci de la tara sint tot timpul pe cimp sau au grija de vite, muncesc mult si de cele mai multe ori si copiii ii ajuta la munca. Scoala nu e pe primul loc, nici dezvoltarea vocabularului. Cei doi copii nu au nici o sansa sa fie altceva decit tot tarani saraci abrutizati ca si parintii lor.

Eu cred ca asta e o problema a statului. In orice tara civilizata banuiesc ca exista programe speciale pentru copiii saraci, pentru a-i ajuta sa mearga la scoala, sa isi faca temele, sa se dezvolte. Sa fie un factor de progres in comunitatea din care fac parte.

Ar trebui sa existe asistenti sociali care sa gaseasca copiii care au nevoie de ajutor, si programe sociale care sa ii ajute. M-as gindi la dascali care sa ii ajute la lectii in program de scoala prelungit, parintii sa fie obligati sa ii trimita la scoala, sa li se dea bani pentru rechizite si carti. Asta ar fi dupa mine o buna implicare a statului. Si daca se implica si ONG-uri e si mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu