sâmbătă, 22 mai 2010

Spalati pe creier

Noi am imprumutat din occident nu numai capitalismul, ci si stilul de viata. Programul de lucru incepe la 9 dimineata si se termina in cel mai bun caz la 18 seara. Dimineata te pregatesti de plecare la servici, eventual si pe copii. Seara ajungi dupa 18 acasa si te pregatesti de culcare, eventual si pe copii.

Copiii cresc impreuna cu altii, nu cu parintii lor. Eu am seara vreo 3 ore in care trebuie si sa stau cu copiii, si sa pregatesc masa pentru a doua zi, si sa facem baie, sa luam cina, sa citim povestea si sa ne culcam. Nici nu visez sa citesc vreo carte, pe vremuri aveam vreo 5 incepute in acelasi timp si citeam seara in functie de dispozitie. Acum nu am timp nici sa citesc cartile cu sfaturi pentru cresterea copiilor si cu meniuri.

Programul asta e facut anume pentru ca oamenii sa petreaca toata ziua muncind pentru capitalism si inhiba orice idee de valori si cultura pentru cei care nu lucreaza in domeniul culturii. Colegii de servici devin lumea inconjuratoare, cu prietenii ne intilnim rar desi poate stam in acelasi cartier, modelele sint tot colegii de servici sau eventual personaje de la televizor, evenimentele de la servici continua si acasa in cel mai bun caz numai in starea de spirit. Programul asta de viata e facut anume pentru spalat oamenii pe creier.

Comunismul incerca sa inregimenteze oamenii in uniforme anoste si sa ii faca pe toti la fel, niste robotei ascultatori care fac numai ce spune comandantul suprem. Pe vremea aia programul de lucru tinea de la 7 dimineata la 3 dupa masa, jumatate de zi era pentru familie pentru ca lipseau programele de televizor si cartile interesante.

Ne-am revoltat, pe buna dreptate, impotriva incercarii de uniformizare si a dorintei comandantului suprem de a ne spala pe creier. Dar ce a inlocuit fostul stil de viata nu e mai bun din punctul de vedere al uniformizarii. Acum avem libertatea de opinie si acces la surse de informatie, dar suntem in continuare niste regimente de soldatei care lucreaza pentru ca societatea capitalista sa supravietuiasca, la fel de bine spalati pe creier. Cu mult mai putin timp de reflectie ca sa ne dam seama de asta si sa ne revoltam.

4 comentarii:

 1. Asta e un capitalism prost, ori cel putin prost inteles ...
  Te asigur ca nu este peste tot o mica America, nu se poate generaliza lumea industrializata/civilizata = capitalism salbatic + omul pe ultimul loc.

  Cel putin la noi nu este asa. Sunt bube, fara astea cred ca nu se traieste pe nicaieri, dar nu e isteria lucrului si profitului inaintea a orice. Aici familia e prima, iar 99% din populatia aflata din campul muncii are un program de lucru decent, de 8 ore. Partea proasta la noi sunt distantele, uneori trebuie sa conduci cate-o ora pana la serviciu. Oricum insa, exista intelegere din partea angajatorilor, societatea nu traieste doar pentru consum, bani si taxe, astea sunt, aici, adiacente, centrul vietii e chiar viata, bucuria, natura, sportul, soarele, marea, mancarea buna si ... umorul.

  Nu peste tot e gri in lume. Din fericire. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Am trecut si eu pe aici ... sunt cateva lucruri interesante.
  Uite: daca am fi capabili sa ne organizam, am putea munci mult mai putin si sa fim mai bogati - material vorbind. Dar nu, nu ar fi bine, am sta prea mult cu familia, am avea timp sa reflectam la viata, la ceea ce ni se intampla ... si asta nu e bine, fiindca orice om care gandeste e un potential infractor. Oamenii trebuie ocupati toata ziua, pusi sa alerge dupa himere, trebuie sa ia credite, pentru care sa munceasca mai mult, din ce in ce mai mult, si sa ia apoi alte credite etc.
  Daca ai timp: http://casteluldenisip.blogspot.com/2010/03/dreptul-la-trandaveala.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Liviana11:03 a.m.

  In general sunt de acord cu cele zise de Simona, dar eu cred ca sunt inca multi intelectuali in Ro care sa nu-si lase creierele spalate. In provincie lucrurile sunt mai potolote din pct de vedere al ritmului de viata, dar acolo sunt si alte dezavantaje, cel al salariilor mici.
  Alina, tu unde locuiesti caci nu se intelege? Daca in America, atunci sunt suprinsa de afirmatia ca acolo familia e pe primul loc. Din scurta mea experienta acolo, as afirma fix contrariul. Oricum, nu cred ca se poate generaliza, pornind de la locatie.

  RăspundețiȘtergere
 4. Liviana, locuiesc in Australia.

  RăspundețiȘtergere