luni, 27 septembrie 2010

Let's do it Romania

Sambata mai multe organizatii non guvernamentale cu sprijinul autoritatilor au incercat sa "curete Romania de gunoaie" intr-o zi. Un proiect monstru, cu sute de mii de oameni, probabil organizarea nu a fost ideala. Eu cred ca nu s-a facut destula publicitate in media, cred ca oamenii aia care fac mizerie in mod constant nici nu au aflat ca altii s-au organizat un an sa le faca lor curatenie.

Eu cred ca este o initiativa laudabila si ca a fost un lucru foarte bun care s-a intamplat. De ce cred ca a fost bun: mai intai pentru ca participantii au facut pasul spre schimbarea mentalitatii, si au fost multi. Apoi: probabil vor fi si anii viitori initiative cu o organizare inca si mai buna.

Dar sunt sceptica in privinta rezultatului. Pentru ca cei care pana acum au aruncat mizeria in drum, cel mai probabil o vor face si in continuare.

Unii din cauza lipsei lor de responsabilitate sociala.

Alta cauza e din vina a autoritatilor. La tara nu se strange gunoiul in mod organizat. Sau unde se strange oamenii aleg daca sa le vina sau nu gunoierii sa stranga gunoiul. Saracia fiind mare, cei mai multi aleg sa nu li se stranga gunoiul. Si atunci il arunca la fel ca si bunicii lor, in fundul curtii, il ard sau - ce nu se poate arde si unde li se pare posibil - in drum.

Alta cauza: oamenii asteapta de la altii sa aiba initiativa. Am vizitat in vara un complex de case de pe langa Bucuresti. Unele case sunt neterminate, batea vantul si zbura gunoiul de colo colo. Banuiesc ca daca ar fi organizat cineva, toti locatarii s-ar fi adunat sa culeaga gunoiul si in felul asta sa se simta si ei bine cand se intorc acasa. Probabil nu s-a gasit nimeni care sa aiba initiativa.

Eu cred ca organizatiile non guvernamentale trebuie sa continuie ce au facut sambata cu pasul urmator: anchete cu motivele pentru care se arunca atat de mult gunoi pe domeniul public si propunerea de solutii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu