sâmbătă, 18 septembrie 2010

Sfarsitul comunismului si sfarsitul capitalismului socialist

Noi am trait sfarsitul comunismului. Noi adica eu si altii de varsta mea sau mai in varsta decat mine. Si ne-am bucurat de societatea de consum, de reclame si de nevoi fabricate, de viata pe credit. Mai bine zis am inceput sa ne bucuram de astea. Cand dintr-o data, brust, a venit criza societatii de consum si s-a facut prapastie in jur.

Am citit mai multe opinii ca acum se intrevede sfarsitul capitalismului socialist. Adica capitalismul care isi protejeaza cetatenii prin facilitati in timpul vietii active si pensii dupa pensionare. Nu mai sunt bani pentru securitate sociala, guvernele s-au imprumutat prea mult si acum trebuie sa taie cheltuielile. Toate cauta solutii pentru a evita colapsul sistemului de pensii - care la noi se vede cel mai bine.

Eu cred ca vor fi schimbari in viitor in tarile capitaliste dezvoltate. Schimbarile sunt greu de implementat din cauza opozitiei maselor care pierd din privilegii. Dar cred ca sunt inevitabile.

Traim timpuri interesante. Sfatul meu pentru oricine: sa isi faca pensie privata si sa faca asigurare cu acumulare de capital copiilor. Doar pensia de la stat nu mai este sigura si probabil va fi insuficienta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu