vineri, 15 octombrie 2010

Poate sistemul comunist e de vina

Imi aduc aminte cum era pe vremea lui Ceausescu. Tata spunea ceva contra regimului si mama ii raspundea "Vorbeste mai incet sa nu te auda cineva".

Prin clasa a V-a la lectia de istorie, cand profesorul povesteste despre votul cu bile, o fata paraste un baiat "Domnule profesor, stiti ce a spus Petrisor, ca ia bilele si i le da lui Ceausescu in cap". Profesorul spune "Petrisor nu stie ce spune, nu il bagati in seama" si continua lectia. Am povestit si eu acasa si tata mi-a zis sa nu mai spun nimanui.

Imi vine in minte cum era atmosfera. Oamenii erau saraci, umblau dupa mancare si nu se gasea de cumparat, se bateau la coada la ciocolata (a luat tata o data si acasa am descoperit ca era expirata), alimentele si painea se cumparau cu cartela, portocale vedeam numai la Craciun, eu nu am mancat niciodata banane inainte de Revolutie.

Dar mai ales - oamenii se fereau de ceilalti, nu aveau incredere in prieteni. Dadeau spaga pentru orice lucru, chiar si cele normale. Vanzatoarele din orice magazin - mai ales din magazinele alimentare - erau oameni a caror prietenie era cautata indelung. Profesorii erau persoane respectate de toti, medicii erau ascultati cu sfintenie chiar daca unii erau huliti. Frica era pretutindeni.

Am sa mai scriu cum era atmosfera.

Dar revin la ideea mea: multe din "mentalitatile" rele acum sunt reminiscente din comunism.

Frica s-a transformat in invidie si lipsa de toleranta. Nu ne mai e frica de prieteni dar in continuare nu exista prietenii fara invidie sau barfa rautacioasa. Tot frica s-a transformat in lipsa de reactie. Se intampla ceva rau cuiva pe strada, putini se gandesc sa il ajute. Tot frica poate e cauza pentru marele apetit pentru scandal din fotoliu: e unul injurat lumea sta pe margine si aplauda sau nu, ziarele de scandal au tiraje impresionante iar emisiunile tampite in care altii se cearta sau sunt balacariti au audiente la fel de impresionante.

Cu siguranta din comunism se trage apetitul pentru asistenta sociala, multi asteapta de la stat sau de la altii sa aiba grija de nevoile lor, sa nu ii lase sa moara de foame.

Dar cel mai grav este ca oamenii la noi sunt rai si ca a fi bun nu e o valoare de considerat pentru cei tineri. Daca esti bun urmeaza usor toleranta, constiinta ca trebuie sa faci ceva bine pentru comunitate si se schimba atmosfera pe strada.

Imi vine acum in minte: poate sistemul comunist e de vina

Un comentariu:

 1. Sistemul comunist a promovat indivizii de cea mai joasa speta, pentru ca ei erau dispusi sa faca orice pentru a ajunge in fruntea ierarhiei.
  Au fost promovati oameni fara educatie si fara scrupule dispusi sa faca orice pentru partid.

  Cineva spunea ca tatal ei a fost trecut la chiaburi, desi nu avea suprafata de teren care l-ar fi incadrat la categoria respectiva.
  S-a dus la partid sa intervina sa-l scoata din categoria de chiabur si a primit promisiuni ca se rezolva. A doua zi respectivul i-a spus ca nu poate pentru ca un nepot a facut un referat ca a fost exploatat de unchiul lui (tatal respectivei).
  Nepotul ramasese fara parinti si era cel mai mare din cei trei frati. Unchiul l-a luat pe langa el sa-l ajute la camp si el ii facea lucrarile mai dificile unde era nevoie de cai, caruta, plug, semantatoare etc..
  Respectivul nepot ca sa devina sef de partid s-a dat drept exploatat sa aiba "origine sanatoasa".
  Verisoara lui nu i-a reprosat niciodata magaria pe care a facut-o. Dupa '89 cetateanul era unul din cei mai infocati sustinatori ai FSN-ului si cel mai inrait impotriva partidelor istorice.

  Aceaste episoade erau foarte multe, era un stil de a face politica, de a-i umili pe oamenii respectabili si de a-i ridiculiza.
  Dupa '90 stilul de a ridiculiza si de a genera minciuni despre adversarii politici a fost relansat.
  Oamenii instinctiv s-au izolat si aceasta izolare devine un stil de viata.
  Eu de ce tot repet ca trebuie stimulat si regelmentat multe lucruri ca sa obligi la un stil de viata social. E dificil ca de la individualism sa treci la socializare daca nu exista stimulente.
  Cu cat nivelul de trai este mai ridicat cu atat izolarea/instrainarea este mai pronuntata, pentru ca oamenii nu mai sunt constransi de greutatile vietii sa fie amabili sa nu irite pe ceilalti membrii ai sociatatii.
  Pe de alta parte puterea dupa '90 a avut intereseul ca societatea sa ramana dezbinata pentru a o putea domina mai usor.

  RăspundețiȘtergere