miercuri, 3 noiembrie 2010

Criza si credite

Unii sunt de parere ca orice credit e impovarator si ne face robi. Eu as zice ca si viata de zi e impovaratoare, trebuie sa castigi ca sa mananci, sa platesti chirie in caz ca nu ai facut credit ca sa iti iei apartament.

Singura diferenta atunci cand ai un credit e ca poti spune ca ai cheltuit deja gramada de bani intr-un scop pe care il folosesti si presupui ca il vei lasa mostenire.

Acum, ca e criza, pretul apartamentelor au scazut foarte mult fata de perioada de boom. Cine a cumparat atunci acum regreta pentru ca daca ar fi cumparat acum ar fi fost mult mai ieftin.

Parerea mea e urmatoarea: e adevarat dar pierderea e numai daca trebuie vandut apartamentul acum. Daca nu exista solutii de platire a creditului (caz cu adevarat grav) iar apartamentul trebuie vandut cu pretul de acum, mult mai mic. Altfel nu gasesc nici un motiv mare de ingrijorare.

Creditele pe termen lung in Euro se pot refinanta la rate mai mici daca va scadea rata, se schimba suma in functie de cursul de schimb iar in viitor se preconizeaza ca se va schimba moneda cu euro. Suma de returnat acum in euro nu e cea care va trebui platita efectiv pe toata durata creditului. Refinantarea in avantajul clientului este atunci cand rata lunara se micsoreaza pentru un credit care are aceeasi scadenta ca si creditul initial.

Sperante sunt. Creditul nu e cea mai proasta afacere pe care o poate face cineva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu