luni, 27 decembrie 2010

Libertatea

Libertatea e ca ciocolata, trebuie sa nu o ai ca sa iti dai seama ce inseamna.

Exista o multime de prelegeri filozofice despre libertate. A fost o preocupare constanta in toate timpurile.

Noi acum suntem liberi sa circulam in Europa, suntem liberi sa citim orice, putem gandi liber - fara cenzura impusa - si ne putem exprima liber.

Libertatea este ingradita doar le legile care se aplica - si care nu sunt facute pentru a ingradi libertatea ci pentru a ne proteja de raufacatori. Nu suntem liberi sa incalcam legile dar ingradirea aceasta e un lucru bun.

Libertatea se asociaza cu responsabilitatea. Responsabilitatea este cea care face din omul liber sa o foloseasca cum se cuvine, in scopul evolutiei - a lui si a celor ca el. Responsabilizarea face oamenii constienti de acest lucru - libertatea nu inseamna sa faca orice - si ii face sa se bucure de libertatea pe care o au.

Cred ca in acest moment se redefineste libertatea in contextul comunicarii aparent nelimitate pe Internet. Unii folosesc internetul pentru acte criminale. Exista acum notiunea de "anonim pe internet" care sub protectia anonimatului scrie orice nesimtindu-se responsabil pentru ca are impresia ca nu poate fi responsabilizat. Este o impresie falsa, orice anonim lasa urme, IP-ul este o urma si el poate fi gasit pana la urma.

Anonimatul distorsioneaza notiunea de libertate filosofica legata de responsabilitate si constrangeri datorita falsei impresii ca este perfect. Nu exista anonimat perfect, va trece un timp si multi vor suferi consecintele normale iar impresia va fi schimbata.

Anonimii pe internet pot sa realizeze ca au o libertate de exprimare pe care o pot folosi cu nume propriu pentru a se face cunoscuti si remarcati in loc sa scrie anonim lucruri pe care altfel le-ar fi rusine sa le spuna. Libertatea e un lucru frumos daca nu e prost inteleasa. Au murit tineri la Revolutie pentru ca nu exista inainte de decembrie 1989.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu