luni, 6 decembrie 2010

Ratiile de alimente - pe vremea comunismului

Noi aveam o cartela pentru paine si o cartela pentru alte alimente, care erau lunare. Care mentionau ce ratie aveam dreptul sa cumparam, in functie de numarul de membri ai familiei - noi eram patru.

Aveam dreptul la o paine mare de 1 kg. In fiecare zi mergeam la magazinele de paine inca dinainte sa se deschida, ne asezam la coada. Cand se deschidea magazinul toata lumea se bulucea inautru. Mi s-a intamplat sa ma striveasca unii in buluceala generala. Asta din cauza ca painea nu era pentru toata lumea, se termina, daca nu erai de la inceput se putea sa nu poti cumpara ratia in ziua respectiva. Dupa ce cumparam painea vanzatoarea bifa pe cartela pentru ziua curenta. Sa nu cumva sa cumparam paine si din alta parte.

La celelalte alimente situatia era similara. Aflam de la vecine vigilente ca s-a bagat zahar si ulei, daca vecina era prietena ne tinea si noua randul, ajungeam prompt la coada sperand ca zaharul si uleiul sa nu se termine pana ajungem noi sa cumparam. Pentru ca se putea termina, de mai multe ori se termina chiar inainte sa ajungem noi sa cumparam. Atunci sa vezi protestele oamenilor, dadeau vina pe ultimul care a cumparat tot ce avea pe cartela si nu a mai lasat si la altii.

Un comentariu:

  1. Tin minte cand am pierdut (sau uitat la magazin?) cartela de paine pentru o luna intreaga...off ce palma am luat! Pana la urma vanzatoarei i s-a facut mila de noi si ne-a dat zilnic "pe sub tejghea" cate o jumatate de paine.

    RăspundețiȘtergere