marți, 21 decembrie 2010

Revolutia de la Cugir

Am gasit aici relatarea evenimentelor de la Cugir cu nume. Confirma ce stiu eu despre revoluta din Cugir, desi eu mi-am amintit cu atat de multe amanunte.

Demonstrantii au incercat sa intre in sediul Militiei pentru a elibera "arestatii", insa nu au reusit datorita faptului ca lucratorii postului au blocat usa de la intrare. In aceasta situatie, un grup de tineri, printre care MOSULET GELU, 23 ani, muncitor; CHINEJA CRISTIAN-DORU, tigan (zis Tarzan) si LACUSTA IOAN, muncitor la UM Cugir II, a spart usa cu ajutorul unei banci aflate in fata cladirii. In acelasi timp, un alt grup de demonstranti a rasturnat masina Militiei (un ARO 10), incendiindu-l.

Este momentul in care fostul comandant al Militiei, lt. maj. POP VALENTIN, a tras cu pistolul mitraliera o rafala de avertisment, lucru care a incitat si mai mult multimea aflata deja intr- o stare de surescitare, alimentata si de consumul de bauturi alcoolice. Unii dintre demonstranti aprovizionau continuu cu bauturi alcoolice pe cei aflati de fata, sticlele goale fiind transformate in "cocteiluri Molotov".Nerezistand focului si fumului din interior, precum si datorita presiunii psihologice, unele cadre de militie au incercat sa paraseasca sediul sarind pe geamuri. Au fost prinsi de demonstranti, loviti, maltratati si deposedati de arme.

In asemenea imprejurari si-au pierdut viata comandantul Militiei, lt. maj. POP VALENTIN si plt. STAICU ILIE, ale caror cadavre au fost incendiate si profanate. Cei doi au fost ucisi de catre SEVERA DUMITRU, nascut in anul 1957, lacatus la UM Cugir, CARICA ADRIAN-GHEORGHE, nascut in anul 1971, fara ocupatie si POPA ALEXANDRU, nascut in 1953 (s- a sinucis in 1993), toti avand domiciliul la acea data in Cugir.

Cadavrele au fost profanate de catre POPA ALEXADRU, NICHIFOR IOAN- MIRCEA, nascut in 1937, domiciliat in Cugir si COPOS GHEORGHE- CONSTANTIN, nascut la 18.11.1958, domiciliat in Cugir, str. Rozelor nr. 19, apt. 15.Au fost semnalate mai multe persoane care , profitand de situatia creata, au sustras arme din sediul Militiei, fiind identificati urmatorii: DAMIAN NICOLAE, domiciliat in Cugir; COTOR VASILE (zis TITU), domiciliat in Cugir; MANEA MIRCEA, domiciliat in Cugir, str. Tineretului nr. 12, apt 141; VIZITEU MARIUS-GEORGEL, nascut la 09,12.1967, domiciliat in Cugir, str. Tineretului nr. 12, apt. 141; GAVRILA IOAN, nascut la 13.11.1970, domiciliat in Cugir, str. Al. Sahia nr. 13,apt 8; SANTEA NICOLAE, nascut in anul 1958, domiciliat in Cugir, str. Victoriei nr 3.

Numitul SANTEA NICOLAE, dupa ce a sustras un pistol mitraliera, a deschis focul asupra sediului.

In jurul orei 20,30, cladirea Militiei a fost cuprinsa de flacari si nesesizandu-se nici o miscare din interior, demonstrantii au considerat asediul incheiat si s-au indreptat spre Consiliul Popular, incendiindu- l si pe acesta.

Actiunile in forta au continuat, in aceeasi noapte, cu spargerea librariei si arderea unor carti, precum si cu devastarea locuintelor primarului orasului , MUNTEANU GHEORGHE, directorului ICSM, IONESCU DAN si ale unor cadre de militie - SINCELEAN CONSTANTIN, MEZEI DORIN, DIACONU GHEORRGHE SI CIMPEANU MIRCEA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu