sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Evolutii demografice in Romania

Am gasit discutii despre evolutia demografica din Romania. Concluzia este: in 2050 cand vom iesi noi la pensie vom fi o gramada de batrani si foarte putini tineri, care vor vrea sa mai ramana pe aici. Copiii de azi vor fi la mare cautare in toata Europa pentru ca vor fi putini si singurii apti de munca.

Tranzitia demografica din Romania
Economie si demografie
Despre demografie si Romania, lung si argumentat


5 comentarii:

 1. Nu trebuie sa acceptam orice ideea prapastioasa.
  Romania nu-i un sistem inchis, este un sistem deschis.

  Daca am avea natalitatea printre cele mai mari din lume si daca tineretul emigreaza masiv rezultatul ar fi scaderea populatiei.
  Daca economia ar merge bine am avea parte si de natalitate in crestere si de exod redus si probabil ar veni strainii sa populeze o tara cu perspective.

  Pe de alta parte pe vremea bunicilor productivitatea era scazuta. Trebuiau sa lucreze 80% in agricultura ca sa hraneasca 20% oraseni, iar acum in tarile avansate 20% intretin 80% si mai si exporta cereale.

  Daca natalitatea creste ca o consecinta a increderii este bine, daca este "stimulata" cu ajutoare poate duce la o crestere a natalitatii in zona populatiei cu zestre genetica si cultura precara si asta-i mai rau decat scaderea populatiei. Cu natalitatea stimulata de Ceausescu am populat Europa cu tigani si acum avem probleme toti romanii.
  Daca nu ai posibilitate sa le oferi de lucru de ce sa stimulezi natalitatea? Sa le acorzi ajutoare?

  Cresterea populatii trebuie sa fie un indicatori la increderii cetatenilor, si nu trebuie deformat cu stimulente exagerate.

  RăspundețiȘtergere
 2. Parerea mea e ca nu e de bun augur ca vom fi numai batrani, ca nu vor mai exista pensii publice. Si ca nu va fi bine pentru copiii nostri ca nu vor avea sanse sa o duca mai bine.

  Dezechilibrul acum este datorat, dupa parerea mea, cresterii varstei la care mamicile fac primul copil. Asta indiferent de increderea cetatenilor in perspective - numarul de copii e mai mic din cauza varstei inaintate a parintilor la primul copil.

  RăspundețiȘtergere
 3. Fenomenul acesta este mai vechi. Hotararea din '67 a lui Ceausescu avea motivatie sporul negativ al populatiei.
  Si tarile occidentale aveau spor al populatiei redus si o populatie imbatranita cu tendinta de accentuare.

  In Romania Banatul avea natalitate scazuta comparabila cu a tarilor europei occidentale si Moldova avea natalitate ridicata comparabila cu a tarilor lumii a treia.
  Nu mai retin cifrele dar, asta era situatia in Romania anilor '80 o Romanie a contrastelor. Moldova era furnizor de forta de munca pentru Banat si pentru Transilvania. Acum Romania este furnizor de forta de munca pentru UE si Canada.
  La noi o sa vina chinezii si arabii sa munceasca si sa ne plateasca pensile, iar copii nostri vor lucra sa intretina pe occidentali, daca generatia noastra nu schimbam trendul.

  RăspundețiȘtergere
 4. Situatia pe care o descrii aici este general valabila în Europa, nu doar în România. Studiul sociologilor, bazat pe situatia actuala, au facut aceasta presupunere. Cee va fi însa...?! Hm! cert este doar ca generatia acesta, femeile care nasc primul copil, depasesc în medie vârsta de 35 de ani... Si mai mult decât un copil, nu-si doreste niciun cuplu! :(

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa este.

  Faptul ca a crescut varsta la care unele femei au primul copil a marit si numarul cuplurilor cu probleme de fertilitate. Trendul nu se va schimba in generatia noastra.

  Vor veni chinezi si arabi dar numai daca va fi cat de cat mai bine aici. Poate si moldoveni din Rep Moldova. La nivel mondial anul acesta se asteapta depasirea a 7 miliarde de oameni, un maxim.

  RăspundețiȘtergere