sâmbătă, 19 februarie 2011

Ce inseamna civilizatie?

Am gasit pe undeva un indemn, sa ma civilizez mai mult si sa nu mai las copilul sa scoata zgomote pentru ca deranjeaza pe altii.

Si m-a pus pe ganduri, ce inseamna de fapt civilizatie. Fiecare vede "civilizatia" ca pe ceva ce noi nu avem iar in alte tari exista.

Si mai ales, ce inseamna civilizatia cand ai copii, care in mod natural au nevoie de spatiu si fac zgomote.

4 comentarii:

 1. Intrebarea imi aminteste de o discutie intr-o tabara studenteasca, intre un oltean si o nemtoaica/sasoica din Timisoara.
  Olteanu spunea ca daca vede un copil in cires nu poate sa-l certe petru ca intelege ca este copil si pofteste.
  Sasoaica spunea ca la elvetieni primul cuvant pe care-l invata copilul este "mama" si al doilea "te rog".
  Copilul trebuie invatat de mic sa ceara, sa nu i se permita sa ia.
  Deci exista niste rigori ale educatiei diferite de la o cultura la alta. Intr-un fel sunt educati italienii si altfel englezii, si se vede si cand sunt adulti ca unii sunt mai "volubili" ceilalti mai "rezervati".
  Totu-i relativ.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cam asa e :)

  Si faptul ca un copil deranjeaza daca e in elementul lui e tot relativ, depinde de cel de langa. Cei care au copii de regula nu sunt deranjati. Cei carora le plac copiii nu sunt deranjati. Cei care sunt deranjati au de fapt probleme cu toata lumea inconjuratoare.

  Dar e interesant ce inseamna civilizatie. Eu cred ca implica convietuirea impreuna si in general toleranta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sigur ca si deranjul e relativ. Aceeasi persoana poate avea zile cand nu e deranjata si momente cand o deranjeaza si lucruri marunte.

  Civilizarea cred ca inseamna educarea pentru a se integra in societate.

  Obligi copilul sa respecte niste norme prin care sa nu lezeze pe cei din jur, pentru ca iritarea celor din jur se intoarce ca un "bumerang".
  In concluzie este in interesul copilului sa se supuna la niste constrangeri sociale, sa se obisnuiasca cu ele sa-i intre in reflex. Dupa ce intra in reflex nu mai sunt "dureroase", pentru ca devin normale.

  RăspundețiȘtergere
 4. Educarea pentru integrarea in societate incepe pe la 4-5 ani. Si te-ai intrebat ce ii inveti in primul rand ca sa se integreze? Sa minta. Chiar daca vor sa penalizeze ceva sau pe cineva, ii inveti ca nu au voie pentru ca acel cineva se va supara. Integrarea in societate este in esenta ipocrizie. Dar asta e alta discutie.

  Pana la 4-5 ani atunci poti sa incerci dar nu vei reusi.

  Un copil care e tot timpul obligat sa nu zica nimic, sa nu faca ce ii place, va deveni introvertit si problematic. Copiii trebuie sa creasca fericiti. O societate care impiedica asta nu e corecta.

  Exista limite, bineinteles. Dar limita generica "nu deranja pe nimeni", "taci ca sa nu deranjezi" e absurda.

  RăspundețiȘtergere