marți, 15 februarie 2011

Sistemul comunist

Postez aici un comentariu la un post mai vechi al meu despre lipsa de apartenenta la comunitate din Romania de azi, poate sistemul comunist e de vina, scris de Deceneu

Sistemul comunist a promovat indivizii de cea mai joasa speta, pentru ca ei erau dispusi sa faca orice pentru a ajunge in fruntea ierarhiei.
Au fost promovati oameni fara educatie si fara scrupule dispusi sa faca orice pentru partid.

Cineva spunea ca tatal ei a fost trecut la chiaburi, desi nu avea suprafata de teren care l-ar fi incadrat la categoria respectiva.
S-a dus la partid sa intervina sa-l scoata din categoria de chiabur si a primit promisiuni ca se rezolva. A doua zi respectivul i-a spus ca nu poate pentru ca un nepot a facut un referat ca a fost exploatat de unchiul lui (tatal respectivei).
Nepotul ramasese fara parinti si era cel mai mare din cei trei frati. Unchiul l-a luat pe langa el sa-l ajute la camp si el ii facea lucrarile mai dificile unde era nevoie de cai, caruta, plug, semantatoare etc..
Respectivul nepot ca sa devina sef de partid s-a dat drept exploatat sa aiba "origine sanatoasa".
Verisoara lui nu i-a reprosat niciodata magaria pe care a facut-o. Dupa '89 cetateanul era unul din cei mai infocati sustinatori ai FSN-ului si cel mai inrait impotriva partidelor istorice.

Aceaste episoade erau foarte multe, era un stil de a face politica, de a-i umili pe oamenii respectabili si de a-i ridiculiza.
Dupa '90 stilul de a ridiculiza si de a genera minciuni despre adversarii politici a fost relansat.
Oamenii instinctiv s-au izolat si aceasta izolare devine un stil de viata.
Eu de ce tot repet ca trebuie stimulat si regelmentat multe lucruri ca sa obligi la un stil de viata social. E dificil ca de la individualism sa treci la socializare daca nu exista stimulente.
Cu cat nivelul de trai este mai ridicat cu atat izolarea/instrainarea este mai pronuntata, pentru ca oamenii nu mai sunt constransi de greutatile vietii sa fie amabili sa nu irite pe ceilalti membrii ai sociatatii.
Pe de alta parte puterea dupa '90 a avut intereseul ca societatea sa ramana dezbinata pentru a o putea domina mai usor.


Eu sunt in mare parte de acord. Comunismul a schimbat valorile in Romania, a promovat non-valori si mincinosi.

Izolarea nu apare doar la noi. Am petrecut ceva timp in alte parti si acolo era la fel, oamenii sunt distanti, greu ajungi sa fii invitat la cineva acasa. Cred ca e o consecinta a programului de lucru capitalist, nu mai e timp.

Dar in lumea civilizata ei inteleg civilizatia si o respecta. Cred ca civilizatia va creste o data cu nivelul de trai, inclusiv la noi. Dar din pacate la noi va fi mai greu din cauza ca lipseste constiinta apartenentei la comunitate. Din cauza ca la noi oamenii nu se plac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu