miercuri, 16 februarie 2011

Uniformizarea care se dorea in regimul comunist

Cei care regreta azi regimul comunist uita de faptul ca toti trebuiau sa fie la fel. Se vorbea mult despre "omul nou" care trebuia sa gandeasca intr-un singur fel (proslavind comunismul si conducatorul mult iubit), care trebuia sa munceasca alaturi de o multime de altii ca el, sa traiasca la fel ca toti ceilalti. Paradele in care oamenii faceau imagini erau un model pentru cum trebuiau sa traiasca si sa gandeasca oamenii.

Iar pentru a face posibil asa ceva s-a inventat Securitatea care controla oamenii prin prietenii si colegii lor.

A fost un regim de teroare. Noam Chomsky il numeste pe Ceausescu cel mai sangeros lider comunist.

Dupa ce comunistii au ajuns la putere au eliminat toti liderii de opinie care credeau altceva, incet si sigur. Ulterior revolta a fost izolata si usor de rezolvat.

Au mutat oamenii de la sate in orase pentru ca orasele au devenit centre industriale. Pactul de la Varsovia asigura piata de desfacere produselor facute la noi - toate tarile din blocul comunist, iar Ceausescu a vrut ca la noi sa se produca de toate chiar daca nu exista experienta si nici nu cumparau tehnologii. Dar potential uman exista si a vrut sa il foloseasca.

Patapievici scrie intr-una din cartile lui ca la noi a avut multa penetrare comunismul pentru ca a fost propaganda facuta unor oameni care inainte nu aveau nici o opinie politica - majoritatea proveniti de la sat. Oamenii au crezut ce li s-a spus si au fost de acord, mai ales ca li se oferea educatie gratuita si li se garanta un venit sigur.

In principiu asta nu e ceva rau. Taranii o duceau rau inainte, cei mai multi erau foarte saraci. Dar asta nu justifica teroarea.

Inca imi amintesc sloganurile de atunci, le auzeam de mai multe ori pe zi. "Noi luptam pentru societatea multilateral dezvoltata", "revolutia impotriva imperialismului", "fiul poporului, mult iubit"

Cei care spun acum ca o duceau mai bine in comunism au uitat teroarea. Nu putea sa fie mai bine in comunism.

2 comentarii:

 1. Sunt doua lucruri diferite, nivelarea socialista si teroarea puterii utilizata de comunisti dupa modelul hitleris.

  Ambele regimuri au promovat oamenii loiali care faceau execes de zel, dar nu avea incredere in ei si ii punea sa se spioneze reciproc, instaurand neincredera.

  Lipsa de incredere duce societatea la faramitare si distruge solidaritatea.
  In trecut increderea era fundamentul societatii rurale. Cineva care a fost inselat de un var in tinerete, nu a mai vorbit cu el toata viata (aproximativ 40 de ani), nu pentru suma de bani cat pentru caracterul infect al omului. Spunea ca asa ceva nu-i faci la un consatean, cu atat mai mult la unul din rude.

  Despre rolul increderii vorbeste Rachel Botsman la TED (mai spre final).
  http://www.ted.com/talks/lang/rum/rachel_botsman_the_case_for_collaborative_consumption.html

  RăspundețiȘtergere
 2. Omogenizarea nu este posibila fara teroare. Pentru ca nu se limita doar la venituri sau lucruri exterioare, ci chiar la ce gandeau oamenii. Oamenii trebuiau sa gandeasca toti la fel, pro regim comunist si pro Ceausescu. Daca nu o faceau trebuiau sa suporte consecinte. Iar controlul nu putea fi facut decat prin teroare.

  RăspundețiȘtergere