joi, 10 martie 2011

Gene speciale

Cred ca oamenii au gene speciale pentru anumite lucruri.

De exemplu pentru a-si iubi copiii. Copiii, cei mici mai ales, sunt simpatici pentru ca au trasaturile in formare, iar adultii au gene speciale care ii face sa se schimbe si sa vrea sa protejeze copiii cand sunt in apropierea lor.

Alt exemplu este cel al genelor speciale pentru adaptabilitate. Oamenii se adapteaza sau incearca sa se adapteze la orice conditii, pentru a supravietui. La altitudine mare oamenii respira mai rar, la temperaturi extreme corpul uman gaseste resurse pentru economisirea energiei si pastrarea temperaturii corporale. Evident aceste lucruri nu se intampla brusc, corpul uman nu e destul de puternic pentru a face fata unei scaderi bruste si face soc hipotermic. Dar in timp suficient corpul se adapteaza la conditii extreme.

La fel se intampla si cu adaptarea la nivel cognitiv. Inconstient oamenii gasesc resurse sa se impace cu situatiile limita pentru a supravietui. Supravietuirea are prioritate fata de orice altceva.

E asta rau? Exista exemple teribile de oameni dezumanizati care fac lucruri oribile pentru a supravietui. Gresesc ei? Cred ca nu putem sa ii judecam si ca nu ei sunt de vina pentru situatiile extreme pe care le suporta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu