duminică, 6 martie 2011

In comunism toata lumea "se descurca"

Se spargea o teava, era chemat un instalator - care lucra si la uzina iar in timpul lui liber facea reparatii. Plata era un cartus de Kent. Instalatorul era o persoana importanta, cu multe "relatii", e bine sa fii prieten cu el.

Nu exista carne la magazin dar multa lume avea parinti la tara sau crestea gaini si porci pe undeva ca sa aiba carne de sarbatori. Cel mai bine era daca aveau cunostinte vanzatoare la magazinele alimentare, dadeau spaga vanzatoarelor si puteau cumpara "pe sub mana" o gramada de lucruri. Inclusiv din cele care altfel erau pe cartela, de exemplu unt. O cunostinta prietena vanzatoare la o alimentara era o mana cereasca, primea o gramada de cadouri. Sau daca avea nevoie de o reparatie a televizorului, cel ales sa faca reparatia era un privilegiat.

Asa functiona si pentru medici, asistente, invatatori si profesori. Functiona trocul, produse sau servicii contra servicii. Spaga. Oamenii erau "descurcareti". Iar cei care profitau intelegeau foarte bine dependenta de ei si erau plini de propria lor importanta.

Prin extrapolare as spune ca si numarul mare de colaboratori ai Securitatii statului are aceeasi cauza. Daca erai membru de partid si colaborator puteai primi un post la birou, puteai avansa si avea o putere asupra altora. Iar in perioada de omogenizare fortata sa ai un dram de "putere" era ceva ce multi vroiau.

Noi am crescut cu asta, ca trebuie sa dai "o atentie" ca sa te bage in seama in orice institutie. Si ca trebuie sa te descurci daca vrei sa iti fie bine tie si familiei tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu