vineri, 1 aprilie 2011

Eutanasierea câinilor fără stăpân: încă un îndemn la acţiune civică

Eutanasierea câinilor fără stăpân: încă un îndemn la acţiune civică


Iată ce trebuie făcut:

Pentru membrii Comisiei de Administraţie

Deschideţi pagina Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor, unde se află lista celor 31 de membri. Numele fiecăruia dintre ei este un link la pagina personală, unde se află adresa de email (în coloana din stânga, sub poză). Spre exemplu, adresa Sulfinei Barbu, preşedinta Comisiei, este sulfina.barbu@cdep.ro.

Alegeţi cât mai mulţi dintre deputaţi şi trimiteţi-le un scurt email. Vă sugerez următoarea formulă:

to: [email deputat]

subiect: susţin eutanasierea câinilor fără stăpân

corp mesaj:

Domnule/doamnă deputat,

Sunt [nume complet], cetăţean român. Vă scriu în legătură cu proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de ugenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stapân, aflat pe agenda Comisiei pentru Administraţie, din care faceţi parte.

În forma avizată anterior de Comisie, proiectul include posibilitatea, la latitudinea autorităţilor locale, de a folosi metoda eutanasierii pentru gestionare problemei câinilor fără stăpân. Consider că este cea mai bună soluţie în contextul actual şi o suţin.

Vă solicit ca votul dumneavoastră să fie în favoarea acestei forme a legii.

Menţionez că urmăresc atent activitatea dumneavoastră şi că votul meu la alegerile din 2012 va ţine cont inclusiv de cum votaţi dumneavoastră, ca reprezentant al partidului din care faceţi parte, în chestiunile care mă interesează, precum această lege.

Aştept răspunsul dumneavoastră,

Cu respect,

Atenţie, unii dintre deputaţi au mai multe adrese de email şi probabil aceştia folosesc mai rar adresa oficială de la Cameră. Trimiteţi la toate adresele din pagină. Pentru cei care vor să rezolve toată Comisia cu un singur email, iată aici lista completă de adrese:

sulfina.barbu@cdep.ro; ion.calin@cdep.ro; ioncalin@yahoo.com;ionel.palar@cdep.ro; gheorghe.ciocan@cdep.ro; andras.edler@cdep.ro; edler.andras@yahoo.com;mapostolache@cdep.ro; victor.boiangiu@cdep.ro; boiangiuvictor@yahoo.com; dan.bordeianu@cdep.ro; marin.bobes@cdep.ro; cristian.buican@cdep.ro; sorin.buta@cdep.ro; bogdan.cantaragiu@cdep.ro; deputat.cantaragiu@gmail.com; relu.fenechiu@cdep.ro; vasile.gherasim@cdep.ro; zmb.gherasim@gmail.com; antonella.marinescu@cdep.ro; antonella_barbu@yahoo.com; dan.nica@cdep.ro; ioan.oltean@cdep.ro; cornel.pieptea@cdep.ro; neculai.ratoi@cdep.ro; denes.seres@cdep.ro; szilagy@rmdsz.ro;soporan.vasile@cdep.ro; deputat.vsoporan@gmail.com; v_soporan@yahoo.com;nicolae.stan@cdep.ro; claudiu.taga@cdep.ro; claudiu.taga@gauss.ro; eugen.uricec@cdep.ro; ecu777@yahoo.com; lucia.varga@cdep.ro; varga.lucia@yahoo.com; aurel.vladoiu@cdep.ro; deputat_vladoiu@yahoo.com;sorin.zamfirescu@cdep.ro; zgonea@cdep.roPentru deputatul vostru

Aici ar putea să fie un pic mai complicat. Ştiu că sunt destul de mulţi cei ce nu ştiu numele celor doi reprezentanţi ai lor – deputatul şi senatorul. Nu-i bai, e un moment foarte bun să le aflăm. Mai întâi trebuie să identificăm Colegiul de care aparţinem. Nu am găsit un site care să facă acest lucru din două click-uri, dar iată câteva sugestii:


* Pe pagina BEC se găsesc liste cu colegiile uninominale, pe judeţe. Deschideţi documentul cu judeţul în care locuiţi şi căutaţi adresa
* altă hartă este pe euroavocatura, dar de aici se poate doar colegiul
* un articol de pe realitatea.net ne dă pdf-urile cu împărţirea pe colegii, în care se poate căuta după adresă (ca în orice text, cu ctrl+f)

Orice metodă alegeţi, notaţi cele numărul colegiului pentru Camera Deputaţilor, unde găsim o nouă hartă. Cu un click pe judeţ ajungem la lista colegiilor; selectăm numele deputatului din colegiul nostru (după număr) şi în pagina lui avem adresa de email. Deputatul meu este Dumitru Chiriţă, de la PSD.

Acum formulăm mesajul, cu acelaşi model:

to: [email deputat]

subiect: susţin eutanasierea câinilor fără stăpân

corp mesaj:

Domnule/doamnă deputat,

Sunt [nume complet], cetăţean înregistrat în Colegiul uninominal nr. [nr colegiu], în care aţi fost ales. Vă scriu în legătură cu proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de ugenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stapân, aflat pe agenda Comisiei pentru Administraţie, şi care va ajunge în curând în plen.

În forma avizată anterior de Comisie, proiectul include posibilitatea, la latitudinea autorităţilor locale, de a folosi metoda eutanasierii pentru gestionare problemei câinilor fără stăpân. Consider că este cea mai bună soluţie în contextul actual şi o suţin.

Vă solicit ca votul dumneavoastră să fie în favoarea acestei forme a legii.

Menţionez că urmăresc atent activitatea dumneavoastră şi că votul meu la alegerile din 2012 va ţine cont inclusiv de cum votaţi dumneavoastră în chestiunile care mă interesează, precum această lege.

Aştept răspunsul dumneavoastră,

Cu respect,

Cam atât pentru început. Cine vrea să facă mai mult, câteva sugestii:

- scrisoare către liderii de grup parlamentar. Aceştia sunt foarte importanţi pentru cum votează toţi membrii grupului. Găsiţi aici lista grupurilor, click pe fiecare, primul în pagină e liderul. Tot aşa, găsiţi adresa de email în pagina personală şi îi trimiteţi scrisoare după modelul de mai sus.

- scrisoare către mass-media, aşa cum scriam în articolul precedent
- scrisoare către prefect, dacă vreţi să-l mai îmbărbătaţi sau felicitaţi, văd că el e ferm pe poziţii

- diseminare, diseminare, diseminare. Anunţaţi-vă prietenii şi cunoştinţele despre care ştiţi că sunt de acord cu această soluţie raţională, pentru ca şi ei să procedeze similar.

Spor la treabă, stimaţi cetăţeni!

5 comentarii:

 1. De ce sa-i eutanasieze cand ar putea sa-i exporte in China, vii sau sacrificati.
  Ar putea fi o afacere profitabila. Chinezii consuma carnea de caine si pielea este de buna calitate.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred ca asta e o idee de afaceri geniala pentru cine poate avea bani sa ii transporte si sa ii vinda :) Nu ii costa absolut nimic sa ii ia din adaposturile si asa arhipline.

  RăspundețiȘtergere
 3. Intre Romania si Japonia exista schimburi comerciale si banuiesc ca balanta ne este defavorabila, deci dezechilibru ar putea fi atenuat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim8:23 a.m.

  Eu as zice sa fie eutanasiati si oamenii fara adapost..

  RăspundețiȘtergere
 5. Nici locul oamenilor fara adapost nu e in strada. Autoritatile trebuie sa ii ia din strada, sa ii duca in zonele de domiciliu, sa ii incurajeze sa munceasca.

  E o mare diferenta intre cainii maidanezi si oamenii fara adapost.

  Dar si sa nu fie asa mare diferenta - de ce e "uman" sa lasi caini in strada? Ce "viata" le oferi in strada? Aparatorii cainilor comunitari ar trebui sa isi concentreze eforturile spre a le gasi cainilor din strada adaposturi si conditii decente de viata. Nu ii impiedica nimeni, cu noua propunere de lege, sa faca asta.

  RăspundețiȘtergere