duminică, 12 februarie 2012

Legea cainilor comunitari

Dupa multe amanari Camera Deputatilor a adoptat in 22 noiembrie legea care da posibilitatea autoritatilor locale sa eutanasieze cainii fara stapan care nu sunt adoptati.

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie, Legea privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Conform legii, consiliile locale aveau obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

De asemenea, cainii trebuie tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeaza in actul normativ.
- de aici
Imediat dupa asta o mare parte din cainii care pazeau intrarea pe strada mea au disparut din strada. Eu banuiesc ca ori i-au luat hingherii ori oamenii care ii hraneau.

Pe 11 ianuarie Curtea Constitutionala decide ca legea este neconstitutionala

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, facuta in 25 noiembrie 2011 de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.

Potrivit sesizarii, prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodata, legea incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, intrucat aceasta este o propunere de completare si de modificare a unei OUG si nu are la baza o lege speciala de abilitare, astfel ca nu este un caz exceptional care ar impune interventia Guvernului in adoptarea unei masuri urgente.


"Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate", se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.

In opinia deputatilor PSD si PNL, legea incalca si articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constitutie.

Problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii, considera semnatarii sesizarii.

"Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional", potrivit sesizarii.



Am citit de mai multe ori motivatia si nu inteleg decat ca niste idioti nu vor sa traim si noi cu strazi in care sa nu existe haite de caini. Motivele sunt halucinante.

Explicatia presedintelui Curtii Constitutionale: "Eutanasierea este impotriva demnitatii umane. Textul legii e confuz"

"Motivul constitutional este ca textul este gresit scris. Este confuz si nu poate fi aplicat pentru ca face un amalgam intre mai multe alineate. De exemplu, spune ca, in situatia cainilor care nu sunt revendicati in 30 de zile de la data la care au fost luati la adapost, se poate lua una dintre urmatoarele masuri si insira acolo mai multe masuri, dintre care una este eutanasierea, dupa care spune sau doua dintre acestea combinate. Ei, imaginati-va un caine eutanasiat si pe urma aruncat in strada", a mai spus Zegrean.


Intre timp o parte din cainii care disparusera au reaparut pe strada mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu