sâmbătă, 9 iunie 2012

Cand are sens refinantarea unui credit in franci elvetieni

Are sens atunci cand suma in euro care se refinanteaza este mai mica decat suma in euro la momentul in care s-a luat creditul in franci elvetieni.

2 comentarii:

 1. dai gaura in buzunar cu raspunsul asta.

  raspunsul ar fi: cind valoarea prezenta a creditului in CHF, deci discountata cu dobinda efectiva in CHF pe toata durata creditului chf, este mai mica in comparatie cu valoarea prezenta a creditului existent, discountata cu DAE respectiv pe durata existenta ramasa.
  Si in plus, trebuie considerata prespectiva de forex CHF versus moneda in care cistigi venitul personal (hedging natural, se spune), precum si evolutia libor chf.
  Deci, nu e usor sa iei o astfel de decizie, mai ales cind chf este o moneda de refugiu in criza, cu tendinta de apreciere. liborul chf nu-i prea scump, depinde si ce marja iti ofera banca.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred ca acelasi lucru zic si eu dar nu in termeni de DAE ci ca suma totala de dat inapoi :). Am ales ca referinta euro, calculez cati euro aveam de dat cand am luat creditul si cati euro as avea de dat acum daca as face refinantarea. Daca suma e mult mai mare dupa refinantare nu e cazul sa o fac, chiar daca francul elvetian creste.

  Ca si evolutie a francului elvetian cred ca e mai slab in perioadele de crestere economica si creste in perioadele de criza, care sunt ciclice. In comparatie euro nu este (sau nu ar trebui sa fie) la fel de volatil in perioadele de criza si sa fie mai stabil, lucru care ar justifica refinantarea in euro. Dar momentul potrivit sigur nu e in perioada de criza ci in perioada de boom economic.

  RăspundețiȘtergere