joi, 15 noiembrie 2012

Tot despre bacalaureat

Rezultatele anul asta au fost încă și mai proaste ca anul trecut. Nu e nici o surpriză pentru nimeni, lumea se agită la afișarea rezultatelor de ce se întamplă așa, ce ne facem, unde e viitorul țarii. Peste mai putin de 1 săptămână nu se mai aude nimic despre bacalaureat pană la anul. Când probabil se va  vorbi tot despre rezultatele proaste.

Am auzit un comentariu ca de vină este sistemul, multă informație, bieții copii nu au cum să învețe, etc.

Dar majoritatea celor care nu au trecut au luat note de 2-3. Într-o lume normală nu ai nevoie să memorezi nimic ca să răspunzi cu ceva la subiect la întrebări din mai multe domenii. Cei care au luat 0 sau 1 sau 2 nu sunt în stare să facă un raționament și efectiv nu știu nimic. Sau probabil știu programul la discotecă sau alte asemenea informații dar asta nu îi face mai deștepți.

Nu doar sistemul e de vină. Eu cred că este o vină colectivă a sistemului de învățământ, a profesorilor și a părinților. Iar pe deasupra este degringolada din sistemul de valori, lipsa de modele, lipsa de respect pentru profesioniști pentru cei mai mulți. Ignoranța părinților și incompetența unora din profesori, faptul că școala nu găsește metode să suplinească lipsa de modele și lipsa de interes a părinților pentru educația și interesele copiilor lor.

Și mai cred ceva, după ultimele discuții despre învățătoarea mult prea severă - că profesorii nu au competențe în psihologia copiilor și nici nu le cere nimeni să se perfecționeze în acest sens. Și nu există nici vreun control de profil sau vreo intenție în acest sens. Aș introduce un asemenea control psihologic sau monitorizare și pentru profesori nu numai pentru părinți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu