joi, 28 martie 2013

Saga prin spitale - concluzii

Marie Curie e unul din cele mai mari spitale de copii din România. Copiii ies sănătoși din spital, au reușit să aibă aparatură cât de cât satisfăcătoare pentru situații de urgență, au medici buni. Au renovat secția de cardiologie, nu mai știu sigur dar sper că funcționează.

Cât am stat am văzut o mulțime de oameni care nu erau din București. Sunt oameni așa cum se întîlnesc cel mai des pe la sate sau în orașe mici. Cei mai mulți învață de la bunici cum să își îngrijească copiii și o fac prost, egoist, unii îi bat, alții fumează cu copiii în brațe. Ideea de tacâmuri numai pentru copil nu există, e o coabitare. E prin de ignoranță și prostie. Săracii copii.

Tratamentul e standard din câte am văzut eu. Alți copii au avut același tratament cu noi, dozat la greutatea copilului. Antibiotic standard, cortizon în doză mare înainte să se vadă analizele, fără risc. Funcționează în 99% din cazuri deci de ce să fie mai personalizat. Acum eu nu sunt specialist dar asta e impresia mea, în lipsa oricăror alte informații.

Spitalele și doctorii ar putea avea mai multă implicare în prevenție dar nu le pasă. Dacă copilul pare vindecat când pleacă din spital sunt mulțumiți - probabil sunt fericiți că nu apar la televizor. Dacă am întrebat altceva am primit un răspuns în doi peri, nu e prima oară când mi se întâmplă.

Nu e de mirare că oamenii cred mai mult în vraci și vrăjitoare și ascultă de unii care aberează că medicamentele sunt proaste și vaccinurile îi omoară. Ei au tangență cu niște medici de familie care le spun ce vor să audă ca să nu-i piardă de clienți, specialiștii sunt prea ocupați să dea explicații și nu e treaba lor să se implice în prevenirea bolilor.

Și încă ceva, fișele scrise cu pixul, inutile pentru doctori și care oricum nu ajung la pacienți. Eu la externare am primit setul de analize făcute și un bilet de ieșire cu medicamentele de luat în continuare. Nici vorbă de istoric al bolilor, fișa copilului modificată. Astea există la Medicover dar costă destul ca să nu fie accesibile oricui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu