sâmbătă, 27 aprilie 2013

Evoluție

La început oamenii făceau totul și nu puteau face mare lucru.

Revoluția industrială s-a datorat marilor invenții de la începutul secolului XX. Oamenii au învățat specializarea. Fiecare făcea câte un lucru, îl făcea foarte bine iar timpul de fabricație a scăzut dramatic. A apărut automobilul și a ajuns să fie folosit în masă.

S-a inventat societatea de consum și sistemul bazat pe creștere. Pentru scăderea prețurilor s-a inventat globalizarea, produsele se produc în țări unde mâna de lucru este foarte ieftină și se vând în țările civilizate unde veniturile sînt mari pentru o creștere continuă a profitului. S-au inventat tot felul de gogornițe pentru a încuraja consumul, se inventează nevoi noi pentru a se vinde produse noi altfel inutile.

Acum creșterea și viteza creșterii au încetinit, este criză. Și sensul este spre oameni, oamenii au re-descoperit că au și alte nevoi care nu țin de consum, au nevoie să muncească cu sens, sistemul de învățământ este depășit și nu mai face față noilor cerințe.

Am citit undeva și sînt de acord: următoarea revoluție a început deja și are ca motor creativitatea. Dar completez cu o părere pe care nu am citit-o: nu este o creativitate pentru a convinge pe oameni să consume mai mult. Este creativitatea pentru oameni.

La început oamenii nu aveau confort și nu aveau o mulțime de lucruri. Acum le-au obținut și redescoperă nevoia să se întoarcă la spiritualitate și cultură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu