duminică, 19 ianuarie 2014

Sondaj - Aproape 45% dintre romani cred ca regimul comunist a insemnat "un lucru bun pentru Romania"

A apărut recent un sondaj din care rezultă că aproape 45% dintre romani cred ca regimul comunist a insemnat "un lucru bun pentru Romania". Rezultatele sondajului aici.

Rezultatul este halucinant dar nu aș zice surprinzător.

Eu cred că în România nu mai există conștiința că munca este importantă pentru a reuși.

Modelul care apare peste tot în media și nu numai de ani buni nu este cineva care reușește prin muncă. Ori sînt politicieni sau politruci care nu știu nimic în afară să repete pedagogia partidului, cu nume fistichii și bineînțeles cu suport de la părinții bogați. Ori pițipoance care fac scandal și își arată nurii, mai ales scandalul le propulsează.

În anii ăștia de după comunism statul a făcut investiție reală numai în asistați social ca să își asigure votul lor. La țară și în provincie ajutorul de șomaj e mai mare decât un salariu câștigat și atunci tinerii nu au nici un chef să se angajeze. Facultățile particulare scot pe bandă absolvenți de învățământ superior care în multe cazuri nici nu au fost prezenți la examene. Statul îi angajează dacă au pile pe poziții unde nu trebuie să facă aproape nimic.

Comunism exact asta însemnă în primul rând: nu trebuie să muncești, oricum o să ai la fel ca unul care o face.

Asta e singura explicație pe care o pot eu da rezultatului sondajului. Viața părea mai ușoară pentru că nu trebuia să muncești aproape deloc, efortul personal era minim iar asta pare să fie un ideal contemporan. Pentru că sigur alte lucruri, cum ar fi teroarea din comunism, dramele trăite de oamenii care vroiau să li se respecte drepturile la libertate și exprimare liberă, și multe multe altele, au fost complet ignorate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu